fredag 13 mars 2015

Från Andapsin till anaplasma

Idag ringde bästa, ja vi bytte tvärt efter fantastiskt mottagande i måndags, veterinären Hanna med besked på blodprovet från SVA.

Provsvaret visar att han har, eller mest sannolikt, har haft anaplasma. Dock med det relativt låga värdet 1:80, där ett prov med antikroppstiter (mängden antikroppar mot bakterien i blodet) < 1:40 betraktas som negativt, en titer över 1:40 betraktas som positivt och blodprovet undersöks till en titer av upp till 1:1280.

Himla skönt att ha ringat in en trolig orsak till att han inte har varit på topp de senaste månaderna. Gör lite ont i mitt hönsmamme-hjärta att tänka på hur länge han gått och dragit på detta. Fästingsäsongen tog ju slut före tävlingssäsongen och han gick ju på topp in i det sista. Finaste kämpen!

Veterinären, som tagit del av den samlade symptombilden, med hälta, stelhet, sträckning etc. tyckte att vi trots relativt låga värden skulle sätta in antibiotika för att se om det hjälper tillsammans med parallell behandling hos fysioterapeuten för sträckningen.

Så, nu står han på antibiotika i 10 dagar framöver, utöver det Andapsin* som skrevs ut när han kräktes blodblandat slem i början på veckan... Efter råd och rekommendationer från hundvänner på FB ska jag kontakta veterinären på måndag och se om vi ska ställa honom på en längre kur av antibiotika direkt. Men det kan ju också vara att hon vägt in det låga värdet på provsvaret, vi får se.

Sjuklingen själv är hemma hos familjen W. Tack underbara, bästa ni för att ni tar hand om honom! Helt ovärderligt och guld värt att veta att han är i goda händer! Själv står jag nämligen också på antibiotika och kraftigt smärtstillande efter operationen. Mår förvånansvärt (eller förväntat faktiskt) bra, men är stel och mörbultad så bara att resa sig ur soffan och sängen är en apparat i sig, varför koppelpromenader med just Oban (!!) inte är helt lämpliga för stunden..

Imorgon ska jag återkomma med en roligt och spännande inlägg. Stay tuned :) och trevlig helg!


* både Andapsin och det antibiotika som förskrivits har sju dagars karens

Älskade Obanpojken på bryggan sommaren 2010


2 kommentarer:

  1. Krya på er bägge två! / Märta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta. Ett steg tillbaka idag, måndag, men nu har vi en plan och har bunkrat med medikamenter.. :)

      Radera