söndag 2 februari 2014

Bra relation

Till onsdagens föreläsning med Kenth Svartberg som SSRK Östra arrangerade på fina Hundudden.

Kenth började med att slå ihjäl gamla fördomar kopplade till varg vad gäller rangordning. Han berättade att de studier som gjorts där rangordning förekommer, endast har gjorts i fångenskap, bland vargar som inte känner varandra. Inte så konstigt att det uppstår konkurrens i utfodringssituationer..

En vild vargflock baseras istället på tre grundelement just för att flocken ska fungera:

- Omvårdnad
- Samarbete
- Konkurrens

Dessa element råder tillsammans med viss rangordning, men inte så låst till alfahane, alfatik etc. som ofta förmedlas, utan alla vargar har en relation till varandra. Är det en situation som inte fungerar är det sällan dominans som styr (utifrån vem som är bäst på att slåss), utan fungerar det inte får individen acceptera detta för flockens skull, eller flytta. Tänkvärt i relationen till våra hundar. För dem står inte riktigt alternativet flytta och söka upp en ny flock till buds.. 

Kanske något att tänka på i hög stress eller andra problem. Det kanske är en hund som inte accepterar tillvaron men inte har något val..?

Vidare, vargarnas modell har Kenth översatt på hund, i tre element:

- Trygghet
- Samarbete
- Bestämmande

Olika roller med olika språk för olika situationer och med olika viktning.

Kenth gick igenom de olika delarna i modellen och jag fick lite inspiration till nya inslag. Framförallt kring samarbete där Kenths tips var att göra hunden mer aktiv genom att låta den ta ansvar för uppgiften. Att den själv får ta initiativ och försöka för att få belöning för att få den att förstå vad den gör innan den får godis. Det här är ju suveränt då Oban ibland "tiltar" när godiset är för gott.

Det var också roligt att bli bekräftad i egenskaper som "will to please", där hunden uppskattar att göra rätt - eller situationer som apportering, där belöningen ligger i motivet. Merparten av all vår träning inom jakten ligger ju här - vilket ger oss himla mycket gratis jämfört med det traditionella där samarbete leder till belöning som boll eller godis. När motivet är belöningen eller när hunden jobbar för att den vill göra rätt av sociala skäl behövs ju inte extern belöning genom godis. Och när jag tänker efter är det här Oban och jag har våra styrkor. I situationer där vi behöver jobba tillsammans för att lösa uppgiften.

Sedan har jag säkert gjort fel med belöningsbaserad inträning som  t ex trick, iom att han blir så fokuserad på godiset. Provade att låta honom ta mer ansvar redan samma kväll som föreläsningen och det blev faktiskt stor skillnad per omgående..

Elementet trygghet kändes rätt självklart. Likaså bestämmande. Där behöver jag dock försöka få med mig grundregler från vardagen ("finns inte på kartan att du skulle snudda vid en tallrik på soffbordet osv.") till laddade situationer som "annat". Om jag kan vara lika självklart tydlig med "släpp din tanke och gör vad jag vill" i alla sammanhang blir det nog enklare för oss båda utan bråk.

Avslutningsvis pratade Kenth om hundar med extremt mycket tryck och arbetsvilja och vikten av att rama in dem genom att ge dem arbete med:

- Hög koncentration
- Svåra belöningar - gärna i kombination med återhållsamhet
- Fysisk aktivitet med tanke



Sammantaget mycket sunt förnuft och många självklarheter - men väldigt bra att bli påmind och en del bra medskick.




2 kommentarer:

  1. Spännande! Har länge funderat på om jag skulle läsa den där boken, för han verkar ha mycket vettigt att komma med.

    SvaraRadera
  2. Köpte du boken? Vi kan lån bytas. Du får låna min "vägen till framgång" och jag lånar din denna :)

    SvaraRadera