tisdag 9 augusti 2011

Debut B-prov - berättelse från Kuså 20110804

Här följer en beskrivning av B-provet i Kuså den 4:e augusti medan jag minns hur det var och kändes:

Jag och Oban hade tillbringat natten på Hotell Bergmästaren i Falun. Inte riktigt samma standard som Copperhill, där vi bodde under helgen när vi var i Åre. Vet inte om det var nerverna som spökade, om det
var för att jag drack en Redbull i bilen på vägen upp, eller om sängen stod i ett currykryss, men varken jag eller Oban sov något vidare..

Samling i Kuså 08.00. Träffade på både kända ansikten och gjorde nya bekantskaper. Det känns verkligen skönt som ny i svängen att få möta så öppna och härliga människor.

Insåg relativt snart att dagens prov skulle bli en utmaning. Det var 27 grader i skuggan och vindstilla. Publiken hade förmånen att stå i skuggan, medan hundarna hela tiden jobbade i solen. Förutom
temperatur- och vindförhållandena utgjorde markerna en rejäl utmaning. Blöt myrmark med halvmeterhög pors och odon. Känslan blev inte bättre av att de som startat dagen innan berättade att deras hundar haft
problem med just söket..


                                         [Bilden är inte från Kuså, men ungefär så här såg terrängen ut]


Första hunden ut gjorde ett suveränt jobb och satte ribban för dagen. Domaren, Sune Nilsson, avslöjade att föraren nog skulle bli väldigt nöjd med placeringen. Efterföljande hundar gjorde varierande prestationer, men det var påtagligt att söket blev svårare och svårare vartefter solen steg på himlen. Flera hundar fick bryta detta moment innan allt vilt var inne.

Vid 12-tiden tog domarna lunch och första hund ut efter det var nummer 11. Jag hade hämtat Oban och förberedde med en vattenmarkering för att han skulle vara avsvalkad till start. Kanske inte helt idealt att
värma upp med just en vattenmarkering, men det var nödvändigt med svalka. Jag hade för avsikt att titta på hund nummer 11 från skuggan och sedan öka skärpan med lite lydnads- och kontaktövningar medan nummer 12 var ute. Men icke. Hund nummer 11 knallade på sin 2:a vattenmarkering och helt plötsligt ropade de "Nästa hund". Då hund nummer 12 inte hade kommit upp till provplatsen än var det bara att kliva fram.

Tur att vi har kört mycket fotgående, stadga och lydnad under sommaren!! Han är ju lite het den där Oban..

Hälsade på domaren och följde skytten fram till första momentet: vattenmarkering. Oban gick ut rakt, men förvillade sig lite på väg ut bland vass/ris/sly i tjärnen. Fick anden i näsan och gjorde en 90graders
vändning och kom in. Lite slarvig avlämning dock.. Andra markeringen på vattnet spikade han. Dock svårt att ta sig upp ur tjärnen med tvär kant utan att bottna och med en and i munnen. Peppade lite där. Snabb ingång och en OK avlämning.

Fortsatte vidare till söket med fotgående bakom skytten. Domaren visade området och jag skickade ut Oban. Han sprang direkt på kaninen som låg närmast. Snabb ingång och OK avlämning. Vidare ut och hämtade först en kråka och sedan ytterligare en kråka. Lite handbollsräddningar vid avlämningarna, men i hand i allafall..

Därefter bröt domaren söket och jag blev instruerad att skicka Oban till ett anvisat område bakom oss. Oban gick rakt ut och kom snabbt hem med en and. Vände upp mot söket igen och skickade ut. Det var ungefär här de andra hundarna hade fått problem och fått bryta. Oban tog mycket mark och försvann en stund, varvid skytten kommenterade "Vart tog labben vägen?". Jag som var nöjd med att han tog för sig, svarade just så. Kort därefter kom han in med en trut.

Skickade igen och denna gång kom han in med en duva ganska snabbt. Här andades jag ut litegrann. Nu var ju söket klart. Då säger domaren "Bra, då är det bara tre stycken kvar som ska in". Vid det här laget hade jag kunnat gå på vad som helst. Så det var tur att han snabbt sa att han skämtade...
Vidare efter skytten mot landmarkeringarna. Stannade när skytten lyfte geväret och hade redan innan bestämt mig för att inte tjafsa med sitt/stanna, utan låta bli att störa vid markeringen. Funktionären som
kastade kråkan lyfte den rakt upp i luften och sedan ned på samma plats strax bakom honom. Följt av en svordom. Jag skickade Oban som hade spikat och var snabb ut och in. Fortsatte mot nästa markering, denna gång en bit in i tallskogen. Oban gick rakt ut, över en göl (och fick ett dopp på vägen) och sedan in.

Sedan fick jag koppla och vi gick mot publikplats för att vänta in kritiken. Fick beröm från flera funktionärer och deltagare, vilket värmde. När domaren gjorde en sammanfattning och jag förstod att vi fått en 1:a var jag nära att börja gråta av stolthet - vad han kan vår hund!

Ett moment återstod, passivitet när nästa hund fick sin vattenmarkering. Oban var på tå och väääldigt uppmärksam, men gav ett lugnt och stabilt intryck.

Se gärna Jaktprovsprotokollet i bloggens första inlägg för att se domarens kommentarer, bl a Sammanfattande kritik: " En hane som löser dagens uppgifter på ett mycket tilltalande sätt. Han är väl i hand, en utmärkt markör och gör ett mycket bra sökarbete."

En fantastisk första start med en underbar hund! Han kämpade på med hög motivation trots utmanande förhållanden och med en ovan förare. Tack finaste Oban! Och tack domare, provledare och funktionärer för ett väldigt väl genomfört prov och en genomgående trevlig dag - det var en positiv första upplevelse för oss som debutanter! Det här var kul!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar