torsdag 20 september 2012

Kvällsträning med Reedsweepers

Träning för Helena Lindström Reedsweepers ikväll.

Jag hade bävat för att ha en krutpaket att behärska och varnade gruppen för knallningar och korrigeringar. Men, det var inte överladdning som var utmaningen. Utan fasoner med tikdofter..! En löptik hade varit i delar av området tidigare och Don Juan (Oban) visade sig från en väldigt ocharmig - och oacceptabel - sida. Det har hänt en gång tidigare, på Searoverträffen i maj, att han väljer tikdoft framför arbete. Och känslan nu var den samma som då. Besvikelse. Hur kan en arbetsmotor som Oban föredra naturliga drifter..? Suck!

Fördelen ikväll var att han höll sig fint vid sidan och gick ordentligt fot även på linjen. Men i arbetet blev han väldigt lätt distraherad, vilket är tråkigt att se :( Nu får vi börja träna oftare med löptikar! Innan första parningen var det aldrig något problem, men uppenbarligen behöver Oban lära sig att skilja på situationer och genom att träna med denna störning kanske vi kan få honom att fokusera på rätt sak.

Som vanligt väldigt bra träning med utmanande men pedagogiska upplägg! Härligt, om än lite kyligt, höstväder och fantastiska marker på Arlanda i trevligt sällskap!

Lisa och Penny

Helena

Vi började med att värma upp på linje där alla hundar fick markeringar i olika riktningar. Sedan fortsatte vi med att arbeta i par mot fyra olika områden från en kulle.

Område 1:
Långt linjetag mot området uppe på kullen, ungefär där regnbågen slutar. Hundarna hade hört skott och sett kast i området en stund tidigare när vi arbetade i närheten. Men då vi gick en annan väg fram till den kullen där vi stod och då det gått en del tid emellan (Oban gick på denna sist), blev det som ett halvdolt område.

Oban tog linjen fint och kom uppför backen till första platån. Där sökte han först, men föll sedan tyvärr av och vek ned i det tikdoftspår där han fastnat tidigare. Här gick jag ut och hann smyga på honom och korrigera på plats, genom att sätta på kopplet och backa tillbaka, vilket var välbehövligt (han hade tramsat tillräckligt vid det här laget). Skickade upp i området igen från platån och fick fin träff. Backade till hela sträckan och skickade igen med väldigt bra resultat och direkt träff.


Område 2:
Valde denna bild då våra skuggor är så tydliga. Här var området på och omkring kullen ganska i mitten av bilden till vänster om skogsdungen. Även här gick Oban ut i en fin linje, men flöjtade i väg. Då det var omöjligt att se honom tappade jag upp honom bakom dungen där det låg kvar en dummy från uppvärmningen.. Han kom in med den och så fick vi en chans att skicka igen och nu gick det bättre. Kanske inte spikrak linje ut direkt, men efter lite arbete fick han in en dummy.


Område 3:
Området är bortanför människan till vänster i bild, in i det svarta området. Hundarna skulle nedför kullen där vi stod, över grusplanen, in i ett gatt med sly, över en väg och in i en talldunge. Här satte Oban en spikrak linje och jag hade nog inte behövt lägga på UT som jag gjorde i gattet för han hade god fart och kom in med den sista dummyn efter tight arbete i området. 


Område 4:
Skottapport över kullen till vänster i bild. Hundarna skulle nedför kullen där vi stod, över platten med högt gräs, upp på nästa kulle och över. Oban gick rätt, fastnade lite i en tidigare lega och fick jobba en del men löste uppgiften självständigt. 


Kan väl inte säga att jag är nöjd med kvällen. Avsaknad av knallningar, vilket iof var skönt att slippa, berodde nog inte på eminent lydnad, utan på okoncentration från tikdoften. Något som gör mig lite bekymrad för det vore trist om samma sak inträffar på prov. Men, jag är väldigt nöjd med träningen och kvällen! Och det var nyttigt att se - nu vet jag att vi behöver träna oftare med löptikar!

Tack Helena och ni andra som var där! Och ursäkta om vi tog upp massa tid! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar