torsdag 5 december 2013

Targetträning

Handlat. Rastat. Ätit middag. Jobbat. Jobbat ideellt (mer om det om och när jag kan berätta mer). Tränat target (tack Zara).

Kan behöva lite tips av er här. Nu har Oban fattat galoppen och att han ska trycka med tassen på papperslappen. Men, som alltid när det är godis involverat, blir han lite väl entusiastisk och kör nästan "räv-jagar-sork-hopp" på papperslappen. Hur shape'ar jag in ett mer bestämt tryckande? Och nästa fråga: är klicket fullgott som belöning eller ska han få klick och godis när han gör rätt?

Hmm, jaktträningen är egentligen ganska enkel i jämförelse med dessa trick :) Men det är bra för att aktivera oss regniga och blåsiga vinterkvällar.. Väntar på kyla och snö!


Kvällens bild? En gammal favorit i repris. Oban sommaren 2010 ca 12 veckor i lite för stort lånat koppel. 


7 kommentarer:

  1. Nu ska ju klicket inte komma direkt, nu får du utöka tiden. Klicka inte förens han ståt i 5sek och sedan i 10sek osv osv blir det för svårt så får du backa

    SvaraRadera
  2. Aha. Det låter som om det kommer kräva lite träning... Tack, vi får försöka!

    SvaraRadera
  3. Omvänt lockande är fantastiskt också för att öka durationen! Fast det är en ganska tydlig hjälp som man sen jobbar bort. Man kan göra på lite olika sätt men det enklaste är ofta att ha godis i handen - hunden gör rätt - handen öppnas - hunden slutar - handen stängs - hunden testar att göra rätt igen - handen öppnas igen. Man får vara snabb från början och belöna så att hunden inte blir frustrerad och det kan vara bra att lära hunden konceptet med något enklare, tex sitta still trots att man håller fram godis i handen framför nosen. Filmtips:
    http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
    Omvänt lockande används också för att lära in håll fast men kan också användas till mer aktiva beteenden. När Rosa skulle lära sig backa hade jag svårt att få henne att backa mer än 2-3 steg. Då började jag köra omvänt lockande, så länge hon backade höll jag min hand med godis i öppen, när hon slutade backa stängdes handen. Det var en sån jäkla kick när hon förstod det och fortsatte backa tills rummet tog slut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips och filmer. Vad härligt att höra. Har för mig att jag minns att du skrev det - eller var det Sara och Cassi som lade upp en film? OK, nu har vi lite mer att träna på. Tur att det är vinter :)

      Radera
  4. Just det, klick ska alltid följas av godis (eller annan belöning), det är lite som ett kontrakt man skriver med hunden för att behålla klickets värde. Men när hunden kan beteendet kan man börja begära allt fler repetitioner eller allt längre tid innan klick+belöning kommer. Och med tiden blir beteendet (oftast) så befäst att det inte behöver belönas ofta alls längre!

    SvaraRadera
  5. Här är omvänt lockande i praktiken :)
    http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
    Målet är att Rosa ska hålla kvar nosen mot post-itlappen och att jag ska stänga handen när hon inte gör det. Ibland är dock inte reaktionerna så snabba...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt, blev fel länk där...
      https://www.youtube.com/watch?v=pwWfo33hbD4

      Radera