lördag 11 augusti 2012

Jaktdebut på grågås

Åkte hemifrån 02.20 i morse och mötte upp Linnea och Scott för att ansluta till samligen i Gnesta 03.45 för jakt på grågås.

Det var fyra skyttar och två hundförare så vi delade upp oss i två grupper. Vi riggade kamoflagenät medan det fortfarande var mörkt och strax efter gryningen började de första gässen (och en hel del andra fåglar) att röra på sig.

De som flög över oss kom dock hela tiden på för hög höjd eller för långt avstånd. Men från den andra såten (är det så det heter?) kom det skott med jämna mellanrum.

Hos oss hade ett gäng med gäss gått ned på vallen bakom oss, så vid 7-tiden gick jag och Oban runt ån som skiljde skiftena, med målet att komma tillräckligt högt för att trycka gässen över skyttarna. Tyvärr lyckades det inte då de lyfte i en annan riktning..

Linneas gäng hade fällt tre fåglar och två var inne, så vi anslöt dit för att hjälpa till med eftersöket. Otroligt utmanande strandängar, följt av tät vass och sedan den svenska motsvarigheten till mangroveträsk (oklart vilken trädtyp). Vi hade vatten till låren därifrån vi skickade hundarna, som gjorde ett jättebra jobb trots svårigheterna. Vansinnigt krävande terräng med högt vatten, ojämnt underlag och extremt tät vegetation - jag fick plötsligt förståelse för VietCong under Vietnamkriget. Usch. Trots att hundarna jobbade bra och sökte igenom stora delar av området hittade vi inte den tredje fågeln. Gissningsvis var den "bara" vingad och kunde simma ut genom träskmarken där vi själva fastnade. Synd.

Sammanfattningsvis en väldigt trevlig och lärorik morgon. Jag hade befarat en massaker, men nu blev det en väldigt lagom jaktdebut. Oban satt tyst, still och uppmärksam på passet i mer än två timmar, gjorde ett intensivt och metodiskt sök och fick prova på att bära grågås för första gången.

Så - vi är nöjda. Men jag gissar att många veteraner hade tyckt att det var en "skitjakt" i ordets rätta bemärkelse :o) med endast tre fällda fåglar.

Här riggas det för fullt med kamoflagenät!

Vy ut mot havreåkern från vår plats mellan 04.30-07.00

Utsikt från vallen dit Oban och jag gick för att trycka de gäss som låg och betade.
Skyttarna låg längs med åkanten (vid trädremsan)

Debuterande jakthunden!

Eländesterrängen. Här precis innan vassen tog vid. Längre ut mangroveträsket.
Allt under vatten...

Nu är vi tillbaka på Munsö. Kände inte riktigt för en löptur (gör jag någonsin det..?) utan tog en långpromenad på 1,1 mil istället. Imorgon påbörjar Mattias resan hemåt. De kom totalt på 17:e plats på VM (Audi World Cup), vilket är ett väldigt bra resultat bland professionella besättningar. Bästa placeringen under veckans race har varit en 5:e plats, så de har absolut presterat bra!

2 kommentarer:

  1. Låter som en jättebra jakt för en ny hund tycker jag! Hellre för lite fågel än för mycket i början. Hoppas ni kan få vara med nån mer gång! :-)

    SvaraRadera
  2. Tack Märta! Jag tyckte också att det kändes alldeles lagom. Oban kan ju tendera att bli lite het.... Så det var bra med en lugn start :) Ja, hoppas på att få hänga på fler gånger - de jagar även duva, kråka etc. och all träning ger ju färdighet :)

    SvaraRadera