söndag 17 mars 2013

Äntligen lite träning!

Träning hos Helena Lindström, Reedsweepers idag.

Vi började med en trevlig fika innan vi gick ut i det härliga vädret, där vi fick sällskap av Fredrik och Igor. Helena själv hade med Ferret och Ida, vilket var perfekt då casanovan Oban behöver vänja sig vid störningar i form av kvinnlig fägring..

Första övningen (Bild 1) var ett synligt linjetag, där hundarna varit med ut till området. Övningen byggdes upp genom att de fick ta in varsin apport efter störning med skottapport mot ett annat område. Därefter gick det en skottapport halvvägs ut, ungefär i skogsbrynet, som de fick hämta in efter ytterligare en störning. Slutligen skulle de sätta hela linjen igen och släppa legan från tidigare markering.

Här valde jag att träna på det vi har övat en del på hemmaplan: "UT" på avstånd. Nu avsevärt mycket längre än någonsin tidigare. Vilket fungerade fint! Strax innan Oban kom ut till platsen där tidigare markering gått, blåste jag stopp och skickade sedan ut. Roligt att det fungerade!

Hela tiden varvades hundarna med att hämta de skottapporter som gick som störningar. Ett område vi återanvände vid den andra övningen (Bild 2). Här stod Helena på kullen och kastade en markering. Hundarna skulle gå under den fällda granen, hämta markeringen och gå rakt in. Sedan skulle vi skicka dem på ett linjetag, över kullen och ned i det område där det gått skottapporter tidigare. Nu från en helt ny vinkel.

Här blev det lite krångligare. Oban tog in markeringen fint och gick ut på en snygg linje. Efter lite joystickande fick jag ut honom i området, men tyvärr kom han in (till kullen) tom, varvid vi bröt. Här blev det väldigt bra att få lösa upp situationen genom att själv gå upp på kullen, sätta Oban i linjen med ryggen mot området, backa några meter och sedan skicka ut. Träff och sedan gick vi tillbaka till utgångsplatsen, väntade medan Fredrik och Igor gjorde ett snyggt jobb innan vi fick försöka igen. Nu med lyckat resultat! Roligt!

Lärdomar: En del moment är en färskvara. Repetera långa, synliga, linjer för att befästa fullständigt förtroende. Träna förflyttningar för att skapa förväntan och förtroende för stoppsignal och tecken, där Oban måste ha hjälp av mig för att hitta. Samt - viktigast av allt: Allmän fason och uppförande! Ställ krav på kontakt och uppmärksamhet, korrigera vid nonchalans och ignorans. Idag märktes det dels genom att han gärna började vittra efter tikarna när jag satt honom att vänta. Eller att han tillåts lämna av för att sedan slarva runt benen istället för att inta position. Likaså sitter han inte med 100%-ig uppmärksamhet gentemot mig efter en stoppsignal, utan ser sig omkring som om han försöker gissa och lista ut var det finns en apport. Här får det bli en balans genom "AAA-korrigeringar" där jag får vara lite mer på alerten och inte låta honom flöjta runt - tillsammans med belöningar genom att låta honom lyckas - med hjälp av mig.

Som vanligt en trevlig och väldigt lärorik träning! Tack för idag!

Bild 1: Helena och Ida uppställda för den första övningen.
På andra sidan skogen, ca 150-175 (?) meter ut låg målområdet,
där de fick hämta en apport innan det gick en markering i
skogsbrynet att ta in innan de skulle avsluta med att ta hela
linjen ut till området. 

Bild 2: Igor på ingång till Fredrik vid den andra övningen.
Helena står på kullen till vänster. Där gick det en markering som hundarna
skulle ta in, vartefter de skulle passera tidigare nedslagsplats och fortsätta över
kullen och ned i en granplantering.

Fredrik och Helena med Ferret och Ida


Fredrik och snygge Igor




2 kommentarer:

  1. Tack för igår! Såg mycket bra ut:)
    Fint skrivet som vanligt!!

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Värdefullt och trevligt som alltid!! Bra övningar!! Vi hörs :)

    SvaraRadera