onsdag 14 september 2011

Kvällsträning hos Reedsweepers

Kvällsträning med nästan samma grupp som förra veckan, men Sara/Malva istället för Anita/Mondi.

Efter att vi lagt ut ett synligt område att köra linjetag mot senare, började Fredrik med att ställa oss i en stor fyrkant för lite uppvärmning med markeringar. Kombinationen konkurrens, skott och markeringar jagar upp Oban rätt ordentligt. Milt uttryckt! Fördelen den här träningen var att Fredrik sa att vi skulle träna på dessa situationer och därför ha hundarna okopplade. Och träna fick vi..! Oban och jag i varje fall. Totalt tre knallningar, varav en vid skott/markering och två när annan hund skickas efter skott/markering. Pinsamt, men jättebra att få ta tag i det, för just det här är omöjligt att träna på hemmaplan när det bara är vi två. Om jag ska se något positivt med det hela så var det att han aldrig lyckades - samt att han är tyst. Och positivt för publiken var väl att jag bjöd på en vurpa på den såphala, leriga stubbåkern... :)
  
Tjatandet "SITT", "STANNA" och fysiska handtecken framför nosen, gjorde tyvärr att markeringsförmågan blev lidande. Men det blev bättre mot slutet - säkert också som en konsekvens av att han lugnat ned sig och kunde koncentrera sig på uppgiften istället för att jaga upp sig.

Linjetagen är jag däremot riktigt nöjd med! Visst fick vi hjälp av att de lades ut synligt - men det var ändå långa avstånd och andra utmaningar med störningsmarkeringar etc. emellan. Oban gick med full fart ut och in. Även här blir det ett helt annat tryck än när vi kör hemma.

Körde även en övning med linjetag mot två dummies på rad, där vi fick trycka dem över första legan för att gå ut på den andra. Fick hjälpa till med "STOPP" och sedan "UT". Med tanke på att vi inte kört detta tidigare är jag nöjd med resultatet. Vi gick även igenom närsök framför och den övningen ska vi slipa på lite hemma, då Oban behöver förstå att det är OK att gå på söksignalen och att han inte behöver ett varsågod. Avslutade med ett riktigt långt linjetag (för Oban och mig) där hundarna fick sträcka ut ordentligt.

Lärdomar:
  • Stressa inte ur bilen och börja direkt med markeringar, utan börja med att förstärka kontakten och kör lite grundlydnad.
  • Släpp inte koncentrationen för en sekund under skott/markering/annan hund som arbetar, utan var med och korrigera samt beröm.
  • Var konsekvent i alla situationer. Om hunden inte lyssnar, t ex vid stoppsignal, ta tag i det direkt.

Nu har hösten kommit. Vi tränade i blåst och regn på en lerig stubbåker tills mörkret föll..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar