söndag 13 november 2011

FART-test

Igår var vi på Sörmlands Hundskola och gjorde FART 2 med Kurre, Marie och Chip samt Leo och Lira. Ska scanna in protokollet och ladda upp filmer, så här kommer bara en kort beskrivning:

Det var otroligt intressant att se de tre hundarna och hur de löste uppgifterna. Oban visade goda genetiska egenskaper. Framförallt på momentet "släden" där han hade stor dådkraft, genom offensivt intresse helt utan aggression eller rädsla. Dessutom egen undersökningsförmåga, på denna oidentifierade potentiella fara, helt utan förarstöd. Något som visar på bra nerver. Extra roligt att höra Håkans kommenterar "det här ser vi på en (1) hund av hundra"! Cool-Oban!

Lärdomar:

  • Var tydlig i kroppspråket. Kliv fram ett steg/en fot i rätt riktning innan skick.
  • Ögat ska vägleda. Näsan ska slutföra. Träna på att ligga kvar i området, utan att bli yvig och stor i söket. Både på närsök och markeringar.
  • Kör inte sök, det kan han, utan fokusera på linjetag och markeringar.
  • Markeringar: Kasta ut vitt/stort. Göm dolt, men med mycket vittring i början. Vänd om efter kast (träna minnesbild). Skicka. Låt aldrig lovandet bli för stort - kalla hem i sådant fall. Försvåra efterhand med mindre vittring och mindre föremål.
  • Vid dåligt grepp, ta emot dummy och sätt in korrekt. Beröm. Köp ovala dummies, som bara går att bära på mitten.
  • Ta bort leksaker, de kan skapa stress. Öva passivitet i vardagen. Kör kontaktövning med sitt och skapa en känsla. Efter 300 gånger i köket ska denna känsla kunna uppnås även i fält med stress.


Idag tränade vi med Anna-Carin och Ila. Vi var vid deras marker i Järfälla. Började med ett närsök där vi lade ut mini-dummies och tennisbollar under löv och grenar i en rishög. Oban har visat tendens att bli yvig och stor både i sök och vid markeringar om han inte hittar något med en gång, så målet är att träna upp hans nogrannhet. Vi hade totalt 9st dummies ute och de hämtade in hälften var. Oban tog bollarna, så det var tur för mig att Ila hämtade in våra fina mini-dummies från Paw Of Sweden :).

Fortsatte med enkla och dubbla markeringar i svår terräng: högt gräs och ris samt bakom buskage. Kastade även på olika djup så att de  fick passera tidigare legor. Avslutade med en promenad där de fick busa av sig ordentligt. Nöjd med träningen, då det kändes som att vi verkligen tränade med en ny svårighetsgrad där de ändå fick lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar