söndag 1 juni 2014

Stolt

Oban må vara en testosteronstinn ouppfostrad slyngel som skämmer ut oss och laget på tävling. Men, han är ändå en helt underbar hund. Förutom att han är min bästa vän och vapendragare, som normalt presterar väldigt bra så har flera av hans fina egenskaper gått i arv.

I lördags fick jag veta att en av hundarna i kullen undan Huntrets Nefertiti från Sörmlands Hundskola jobbar som sprängmedelshund på utgående gods på Arlanda. En annan jobbar för polisen i Västerås. Båda arbetsgivarna är väldigt nöjda med dem! Och en tredje tog ett 1:a pris på sin första NKL-start i B-prov för ett par veckor sedan. Vilka duktiga hundar!

Härligt med bredd hos hundarna och att de kan komma till verklig användning i samhällsviktigt arbete! Det gör mig stolt, liksom röntgenstatistiken hittills. Förvisso har inte alla röntgats än, men av 57% röntgade (23 valpar totalt) är andelen HD-fria 100% och armbågar ua 92%.

Jag vet inte vad som är genomsnittet för kullar i Sverige, men hittade ett protokoll från LRK där det står om höftleds- och armbågsledsdysplasier på ca 10-19% på höfter och 9-12% armbågar på jaktlinjerna och om det stämmer ligger Oban bättre än genomsnittet så här långt.

Med all respekt för att endast 57 % är röntgade än givetvis!! Håller tummarna för fortsatt fina resultat.

Avkommestatistik från Rasdata per 2014-06-01, uppdaterat t o m 2014-04-25:

Antal födda kullar 3
Andel HD-röntgade 57 %
Andel HD-fria (ua) 100 %
Andel armbågsröntgade 57 %
Andel artrosfria armbågar (ua) 92 %
Andel bedömd jaktprov 0 %
Andel utställda 0 %


2 kommentarer:

  1. Tack fan club'en! Skönt med lite stöd :P Ska vi para Magda snart? ;)

    SvaraRadera