söndag 19 januari 2014

Rätta receptet!

Nu har jag nog hittat rätta receptet för foder.

Ni som följer bloggen vet att Oban kan vara lite knusslig ibland. Jag har redan från det att vi växlade över till vuxenfoder strävat efter hög andel smältbar energi och bra råvaror. Vi har hunnit avverka ett antal fodertillverkare med varierat resultat. Förutom att allt inte faller den där knussliga gourmanden i smaken, har magen påverkats med en direkt koppling till energihalten. Inte värre än gaser i magen, men ändå.

Jag har pratat med färskfoderförespråkare och kan erkänna att det väl verkar vara det bästa sett till kontroll på råvarorna utan massa tillsatser, men där sätter kapacitet i frysen vissa begränsningar. Jag har också haft funderingar kring frakt, tillverkning och framförallt innehåll. Försöker själv äta vilt, fisk och kött från djur som haft det bra och då känns det dumt att köpa säckvis av foder som baseras på slaktavfall av djur som farit illa. Därför väldigt intressant artikel i Dagens Industri i onsdags. Scandinavian Organics har specialiserat sig på att tillvarata ekologiska värphöns för att framställa kycklingbuljong. I artikeln nämndes att de har för avsikt att bli den första ekologiska producenten av svenskt hundfoder.

Fast just nu känns det här som ett vinnande recept. Inspirerad av Peggy som sett stor skillnad i tidigare ledproblem på en hund efter övergång till helt spannmålsfritt tycker jag att det verkar vettigt. Det finns elitidrottare (mänskliga) som gjort samma val då spannmål anses öka infektionsrisken. Jag vill ju att Oban ska leva, vara frisk och funktionsduglig i många år. Så vi får se när Scandinavian Organics lanserar ett foder, om det blir spannmålsfritt (sannolikt inte, då de flesta innehåller spannmål) samt vilka energihalter som kommer erbjudas.

Annars behåller jag nog detta recept: En mix av Four Friends Power och Meradog Pure Sill & Krill. Just Sill & Krill valde jag för att det möter mina ideologiska ambitioner, då de (sillen och krillen) rimligtvis haft ett bra liv i havet (vilket inte känns helt självklart med kycklingarna), men som ni ser är det lägre protein- och fetthalt och mindre andel animaliska produkter, varför det är bra att blanda med Four Friends. Detta toppas med laxolja. Nu äter Oban med god aptit. Är fin i hull, päls och trampdynor. Har samma energi och arbetslust som alltid. Och bajset är perfekt. :)

OK alla proffs, välkomna att såga mina val. Jag gör inga anspråk på att vara expert på området :)


Four Friends Power
33% protein 22% fett

Animaliska produkter 42% (torkad kyckling), ris, kycklingfett (konserverat med blandade tokoferoler), torkade äpplen, potatis, hydrolyserat kycklingprotein, bryggerijäst, hydrolyserad kycklinglever, laxolja, Aloe vera (1,5 g/kg), hydrolyserade kräftdjur (källa till glukosamin 220 mg/kg), kondroitinsulfat (120 mg/kg), mannan-oligosackarider (150 mg/kg), frukto-oligosackarider (100 mg/kg), yucca schidigera extrakt (80 mg/kg).

Mera Dog Pure
25% protein 15% fett

Potatis (47 %, torkad), sillmjöl* (17 %), animaliskt fett, potatisprotein, marint zooplankton* (krillmjöl 4 %), betmassa (sockerfri), animaliskt protein (hydrolyserat), linfrön (2 %), bryggerijäst (2 %), monokalciumfosfat, lignocellulosa, råmjölk (0,5 %, utan kasein, rik på immunglobuliner), tångmjöl (0,5%), solrosolja (0,4), kalciumkarbonat, jästextrakt ( 0,2 % betaglukan-/mannan-oligosackarider), cikoria-inulin (0,1 %), glukosamin (0,02 %), kondroitinsulfat (0,01 %)

Bild: MeraDog och FourFriends



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar