måndag 6 januari 2014

Succé!!

Riktigt, riktigt bra träning idag ute på ön med Linnea och Scott!

Vi började med att gå en tur med Mrs och lät henne få några uppgifter samtidigt som vi lade ut fem områden. Två av dem återanvände vi från andra riktningar, så totalt hade vi sju områden att skicka till.

Område 1
Detta område hade vi medvetet lagt ut för att passera på väg ut och under rastning. Hundarna skulle således skickas över en äng, vidare uppför en slänt, över en väg (det var där vi gick) vidare in på ny mark ned mot vattnet. Vid detta område lade vi till en störningsmarkering. Hund nr 1 fick en minnesmarkering medan hund nr 2 skickades mot området. Oban gick inte rakt ut första gången, utan hamnade fel och frågade (!) så istället för att joysticka tog jag hem och skickade om. Lade till ett "ut" (i samtalston hoppas jag..) vid vägen och fick träff direkt.

Område 2
Dagens Eukanuba Cup-övning! Vi hade lagt ut bollar i ett stenröse ca 15 meter bakom en stor (ca 1,5 meter hög och lika bred) nedfallen ekstam, som hundarna skulle passera - över eller under. Även här började vi med markeringar som en enklare störning. Oban tog linjen mot eken perfekt, passerade under stammen och gick direkt på området! Här blev jag mäkta imponerad av båda hundarna som löste uppgiften prickfritt! Nog för att vi människor varit i området, men det var helt dolt för hundarna med ett hinder och avstånd som båda hade hög svårighetsgrad.


På bild 1 nedan ser ni Oban på ingång från området som ligger ca 15 meter bakom ekstammen. På bild 2 tagen från sidan ser ni Scott lite mer än halvägs på väg ut till området längst till vänster i bild. Eftersom Linnea inte ens syns till höger förstår ni att det var ett ordentligt avstånd :)

Bild 1
Bild 2
Detta område använde vi sedan och skickade tillbaka till från en annan vinkel, närmare bestämt Område 4 nedan.

Område 3 och Område 4
När vi förflyttade oss för att skicka mot område 3 och 4 insåg vi att det var perfekt för att skicka till dem båda från samma plats, då de blev ganska tighta med det avstånd vi valde.

På bilden nedan ser ni Oban på ingång från område 4. Område 3 är i brynet längst till vänster i bild där vi hade grävt ned minidummies i löven precis i dikeskanten. Område fyra är i talldungen i mitten av bilden där det låg bollar.

Scott började till vänster och därefter hämtade Oban till höger. Därefter kastade vi markeringar bakåt för att minska minnesbilden. Här blev det ytterligare ett avbrott i att det kom lite löptikar nedanför talldungen, så när vi ändå var där (ja, det där "annat" hände när jag var ouppmärksam efter markeringarna så vi fick gå ned dit..) passade vi på att skicka tillbaka till område 2 (vid ekstammen), vilket båda hundarna gjorde med 20 poäng.

Således rejält avbrott när vi kom upp till dungen och skickade om till område 3 och 4. Nu Scott till höger och Oban till vänster. Även här bra terrängbyten med en slänt att ta sig nedför, stor äng att passera och sedan in i området. Snygga och snabba linjer och bra närsök på plats. Duktiga hundar!

I område 4 låg det kvar bollar som vi skickade till igen, fast från ett annat håll.

Område 3 till vänster i brynet och Område 4 i mitten vid tallarna.

Område 5 - sök
Vi avslutade med att skicka ut hundarna över en äng och upp i en skogsdunge där vi gav dem sökkommando. Bra övning för att träna på transport till anvisat område följt av självständigt arbete i ett fritt sök. Från detta område tog vi sedan in de bollar som låg kvar i område 4.


Reflektion:
Jag är väldigt väldig nöjd med linjerna och terrängbytena!! Trots att vi körde helt dolt gick Oban ut som på räls. Jag blir faktiskt både imponerad och förvånad över hur duktig han är!

Oban gjorde således sitt jobb, men jag kanske slarvade lite med position och ton. Behöver bli mer skärpt fastän det bara är träning - och det där med tyst samtalston är helt klart något att vänja om till för oss båda. Och så var det "annat". Till vårt försvar var det ett antal hundar ute i området och Oban var jätteduktig och undvek alternativ skvallrade, till dess jag var ouppmärksam i kombination med löptikar. Dömt att misslyckas. 

Bortsett från "annat" är jag mer än nöjd med dagens träning och finaste hunden! Tack bästa Linnea och Scott (och Mrs) - det gjorde vi bra ;)! Nästa gång gör vi lika svåra upplägg fast lägger till tighta störningar och skott + att vi sätter WT-poäng på varandra! :o)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar