onsdag 2 maj 2012

Träning för Batmoors 29/4

Vi, Oban och jag, anlände till Åtorps Gård vid 08.30 efter en tidig avresa (vet inte när jag hade sovmorgon senast…) Scottmoore Gundogs; Madeleine Flodin och Tomas Söderström hade bjudit in till träning för Scottyavkommor och andra.

NKL/ÖKL-gruppen där vi hörde hemma gick för Iben Pytlick, Kennel Batmoors. Iben visade upp utmärkta instruktörsegenskaper och varvade övningar med bra pedagogik med att engagera de förare som stod passiva genom att ställa frågor och uppmanade förarna att kommentera det ekipage som utfört övningen. Effektiv metodik då det annars lätt blir så att de som står passiva (läs jag) börjar prata om annat och inte är helt koncentrerade på vad som sker.

Nytt för mig var sättet att bryta ned övningarna i olika element, dvs vilka moment som tränas i respektive övning. Ett enkelt linjetag kan omfatta ett flertal element från fotgående och stadga till inkallning. Väldigt självklart egentligen, men otroligt nyttigt att faktiskt fundera över vad det är vi tränar.

Likaså bröts linjetagen ned i hjälper. Från t ex synligt drop och skott i området, minne genom att hunden är med på platsen, avstånd mellan föraren och hunden samt mellan hunden och dummyn, footprints genom att gå linjen fram och tillbaka följt av handtecken. Också detta självklart, men även här väldigt värdefullt att bli påmind om att befästa grunderna ordentligt och inte gå för fort fram på dolda skick.

Stort fokus på grunderna denna dag således. Något som visade sig komma igen under måndagens EKL-träning..

Oban och jag i samspråk med Iben. Bild: Ulrica Backman

ÖVNINGAR

1. Enkelmarkering följt av linjetag mot samma område för att Iben skulle få en uppfattning om hundarna.

2. ”Rutan”/”Fyrkanten” från A till Ö. Försvåra successivt genom att ta bort hjälper och förlänga avstånd.

3. Inkallning och stoppsignal med belöning:
- droppa en dummy synligt och en dolt. Sätt hunden halvvägs, kalla in en bit, stoppa och skicka ut. Skicka på ett linjetag hela vägen för andra dummyn, för att inte få en hund som stoppar och frågar.

4. Inkallning:
- preparera ett målområde i högt gräs med två dummies per hund, skicka hunden 2 ggr, låt den jaga och ta hem 2 dummies skicka sedan på tomt område för att ta hem.

5. Stopp och närsök
- skottapport och markering följt av skick mot samma område men stopp för närsök i dike/högt gräs

6. Dirigering
- preparera och valla in (välj aktuella hjälper) 2st målområden. Låt hunden hämta 2 ggr i båda områdena. Se till att det ena blir tömt och skicka dit. Låt hunden jaga, blås stopp och lägg på tecken (höger/vänster) till det andra området.


LÄRDOMAR

Gammalt och nytt, men värt att repetera för mig själv åtminstone..

- Var den bästa jägaren! Få hunden att se dig som en förebild genom att hjälpa den att lyckas. Förutsätter att föraren har koll på vad dummyn finns och är tydlig med hjälper och signaler.

- Backa på linjetagen och befäst ordentligt med fler hjälper. Kör samma linje flera dagar i rad och öka svårighetsgrad genom att utöka avståndet successivt.

- Träna på att endast ha 1st dummy under minst 3 månader! Gissa vad som hände..!

- Nöt inkallning även i vardagen, förstärk med något positivt. Tennisboll?

- Träna avlämningar. Även om jag får dummyn i hand ska jag inte vara nöjd förrän Oban lugnt lämnar av till mig, istället för att (som idag) fokusera på nästa skick. Det här är en dominansgrej som kan komma att slå tillbaka i lydnad etc. som vi inte får ordning på. Kräv kontakt och vänd bort från arbetsområdet.

- Bättra på fotgåendet. Inled och avsluta varje pass med fotgående i koppel.


Sammantaget en väldigt lärorikt helg i härligt sällskap! Jag är nöjd med Obans insats och försöker intala mig själv att vi inte åker på kurs för att visa upp oss. Det är på proven det ska gå bra och det är först när det dyker upp utmaningar på träningarna som det går att ta tag i situationen.

Tack Madeleine och Tomas för en väldigt välarrangerad helg! Tack Batmoors för bra träningar och tack till Yvonne för trevligt sällskap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar