torsdag 24 maj 2012

Valptest på Sörmlands Hundskola!

Igår kväll var vi på Sörmlands Hundskola för att se valptestet på Helga/Oban-kullen. På plats var alla valpköparna, som skulle få en möjlighet att göra sitt val av valp utifrån egenskaper hos respektive valp.

Karina började med att beskriva tillvägagångssättet och berättade att de egenskaper de ser nu vid 7 veckor finns med som en röd tråd i FART-testet vid 7 månader och framåt. Intressant att så mycket är arv och inte miljö!

Här följer en kort beskrivning av momenten i testet:
  • Undersökande
    Valpen släpps ensam in i ett rum där den inte varit tidigare. Här visar kroppsspråk och svansföring hundens sinnesstämning tillsammans med hur den faktiskt agerar: går den runt och undersöker rummet, står den still, börjar gnälla etc.
  • Tillgänglighet
    Efter en stunds utforskande av rummet upptäcker valpen Karina som sitter gömd bakom ett plan. Här mäts social förmåga och kontaktsökande.
  • Jaktkamplust
    En tennisboll rullas framför/från valpen för att se jaktlusten. Som Håkan berättade är detta alltid något som ökar vartefter hunden utsätts för retningar, så måttligt intresse är en egenskap som talar för mer stadga längre fram - än en valp som besinningslöst kastar sig efter bollen.
  • Social kamp
    Karina kampar med en strumpa för att se kamplust och grepp hos valpen.
  • Dådkraft
    Här släpper Karina en aluminiumburk med grus så att den landar precis bredvid valpen, vilket visar dådkraft och förmåga att avreagera.
  • Social kamp
    Efter det läskiga skramlet tar Karina upp leken igen för att se om/hur den sociala kampen påverkats.
  • Miljö
    Dörren öppnas och valpen ställs inför ett golvgaller som måste passeras för att komma vidare till dem som står utanför. Här kan tilläggas att golvgallret är av samma konstruktion som det hundarna på inträdesprovet till Räddningshund ska passsera. Och de är 2-3 år gamla..! Och flera av dem har bekymmer! Dessa valpar trampade igenom, inte bara med tassen - utan hela benet, när de gick fel. Skruttarna!
  • Underkastelse
    Slutligen tar Håkan upp valpen och gör "död-mans-grepp". Här testas hur snabbt valpen underkastar sig, om den slappnar av eller spänner sig och med vilket svansläge.

För att inte riskera att blanda ihop valparna tänker jag inte beskriva dem var för sig, utan istället se till kullen som helhet. I första momentet var det väldigt roligt att se dessa 7 veckors krabater bli insläppta i ett rum och hantera både ensamhet och ny miljö för första gången. Alla valparna hade "problemlösarsvans" och en del var riktigt modiga och gav sig ut på strapatser, inte bara i rummet utan vidare in till publiken som stod tysta och stilla bakom ett draperi. Alla valparna var väldigt sociala och tog fin kontakt med Karina vid upptäckande, utan att bli hysteriskt översvallande. Allra roligast var att se dådkraften, där samtliga hanterade skramlet med burken väldigt bra. Ett par av dem fick den nästan på sig, några stannade upp kort, men alla avreagerade väldigt snabbt. Gallret klarade tikarna överlag mer självständigt än hanarna, speciellt Smörblomma - som helt orädd kastade sig ut! Även underkastelsen tog de fint, även om ett par spände sig lite mer än andra innan de slappnade av.

Karinas kommentarer löd bl a att kullen är väldigt jämn. Alla valparna är väldigt öppna och tillgängliga. De är orädda, avreagerar snabbt och kampar lagom mycket.

Det ska bli otroligt roligt att följa dem framöver! Hoppas valpköparna har överseende med att få en efterhängsen hanhundsstalker på köpet - och att ni på bloggen kommer stå ut med bilder och statusuppdateringar :o)

Apropå bilder blev det tyvärr inte många bilder med vettig kvalitet. Det är svårt att fotografera valpar som rör sig oavbrutet och ju senare det blev desto sämre blev skärpan. Men här nedan kommer några bevis från kvällen.

Tack Håkan och Karina för en trevlig kväll, för pedagogiska beskrivningar - och för fika! :)

Samling på Gryt

Karina beskriver valptestet

Första hunden till test: Gul Fetknopp

Filippa och Gul Fetknopp från sin lite smutsigare sida :)

Blåklint i "dödmansgrepp"

Krokus i Håkans händer innan underkastelsetestet

Scilla (tror jag) på gallret

Publiken bakom skynket. Ja, jag skulle använt blixt. Men de ser roliga ut ändå!

Vitsippa på gallret!

Johan och Tussilago

2 kommentarer:

  1. Så otroligt spännande det ska bli att få följa de små liven! Jag räknar stenhårt med att du håller mig (och andra intresserade) uppdaterade. Hoppas många av valparna kommer på kennelträffen i sommar också så att jag får se dem live. De stackars valpköparna får nog leva med inte bara en stalkande hanhundsägare utan även en halvstalkande mosterägare :)
    Sa Karina eller Håkan något om Helga och hennes kullsyskons valptest? Det skulle vara roligt att veta hur de var redan som valpar. Annars ska jag se om jag kommer ihåg att be dem ta fram protokollen tills det är dags att göra FART med Rosa. Mentalitet är ju oerhört spännande så det vore kul att jämföra Maris och Rosas mentaliteter som valpar/unghundar.
    Vi hörs!
    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Haha, bra med fler stalkers :) Så himla synd med kennelträffen! Vi blev hedrade med en inbjudan, men det krockar tyvärr med den enda veckan vi är bortresta den här sommaren. Tar sen semester iom kommande bröllop, så det är verkligen bara en enda vecka vi är i väg - och så klart var det just samma helg som kennelträffen :( Men du får hålla ställningarna, ta bilder och blogga :)

    De nämnde inget om deras valptest, men det hade så klart varit intressant att ta del av. Säg gärna till om du får tag i det!

    Trevlig helg!

    Mvh Jenny

    SvaraRadera