tisdag 17 april 2012

Kvällsträning med Huntretsgänget!

Ikväll var vi inbjudna att träna med olika tidigare valpköpare till Håkan och Karina, Kennel Huntrets och Sörmlands Hundskola. Tack snälla för att vi fick vara med!

Vi höll till vid Ullis, som också hade planerat upplägget, en markeringscirkel. Vi var fyra hundar som stod i en cirkel med ca 10 meters mellanrum och 10 meter i diameter. Bakom oss på lite olika avstånd från ca 25 till 75 meter (det var det där med avståndsbedömningen..) stod hela fyra kastare. Lyxträning med andra ord! :) Lyxträning även för Oban som inte har fått några direktmarkeringar på länge.

Lite lustigt för i bilen på vägen ned satt jag och funderade över när jag ska kunna klämma in just markeringsträningar framöver. Såg på WT't i söndags och läste på Mauds blogg om WT't Rhea och hon startade på förra helgen och insåg att det är dags att varva linjetagsträningen med enkel- och dubbelmarkeringar för att få mer rutin. Så kvällens upplägg var helt perfekt för oss!

Ullis, som stod strategiskt placerad på en bergsknalle, styrde de andra kastarna. Här varvades enkla markeringar och direkta skick med att det gick flera markeringar, vartefter hundarna fick ta in varsin från de olika platserna. Sedan körde vi dubbelmarkeringar med samma upplägg.

Ullis på bergsknallen. Kastet här gick ned bakom,
vilket gav hundarna en utmaning med avståndsbedömningen
Hundarna fick gå ut och in nära varandra och det gällde för dem att vara med vid sidan och hänga med i vändningarna för att hinna markera. Riktigt bra övning för att träna följsamhet och koncentration.

Terrängen var ganska utmanande med stora stenblock, rotvältor, ris och annat sly som det är på ett kalhygge, men alla hundarna jobbade fint. Oban hann inte markera vid två tillfällen, men då fick han ett nytt kast. Vid ett tillfälle hade jag skickat ut och han gick fint ut i rätt riktning. Samtidigt blåste en annan förare på sin hund, varvid Oban stannade. Här skickade jag ut och försökte sedan dirigera fram, men valde att ta hem istället för att krångla för länge. Nyttigt att pröva på denna typ av distraktion, det har vi inte känt på tidigare, men jag gissar att det är något (att en annan förare styr sin hund) vi ska kunna hantera på prov.

I slutet märktes det att hundarna var trötta i huvudet. Det tog säkert på krafterna att vara uppmärksam på markeringar åt fyra olika håll, jobba i tung terräng och samtidigt ha koll på de andra hundarna.

Maja i rött på höjden bakom Maggan. Där gick kastet
bakom en rotvälta och hundarna skulle passera över
en väg. Perfekt med terräng- och höjdbyte!
Den andra övningen valde Maria. Hon lade ut ett område dolt dit vi skickade på linjetag. Sedan kom en störningsmarkering, vartefter vi skulle skicka på linjetag igen innan hunden fick ta in markeringen. Det dolda området låg ca 50-60 meter ut och gick ned i en sänka, över en stock, uppför en slänt etc. och bjöd således på vissa utmaningar i terrängen. Oban och jag har ju inte kört helt dolt mer än ett par gånger, så jag bad att få gå sist. När de andra hundarna hade varit i området och jobbat var det inget problem att ta linjen. Vid det andra skicket hade jag kunnat lägga på en närsöksignal när han kom ut i området, men jag lät honom gå (i en förhoppning att han skulle landa rätt) tills han hamnade lite snett. För att inte förvärra situationen lade jag på ett stopp och sedan närsök och fick hem dummyn. Duktiga hund!

Fantastisk träning med flera kastare och fika både innan och efteråt! Stort tack - och extra tack till de duktiga kastarna: Filippa, Maja, Maria och Ullis - verkligen uppskattat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar