måndag 16 april 2012

Privatlektion med Peg

Ledig idag för privatlektion hos Reedsweepers tillsammans med Yvonne och Peg. Himla roligt att träffa dem, då vi inte har setts sedan i höstas på "valpträning" hos Searover. Peg är kullsyster till Oban (Alli/Scotty). Fredrik och Igor hängde också på ut. Det var roligt att se Igor som är otroligt duktig och mogen för sin ålder. Går inte riktigt att jämföra med var Oban och jag befann oss för ett år sedan när Oban var lika gammal... :)

Fredrik och Igor
Vi började med en variant på den övning vi körde i samma område på annandag påsk, men anpassat till att vi bara var två hundar + Igor, som varvade passivitet med vissa moment. Här fick vi störnings- och minnesmarkeringar tillsammans med linjetag mot ett område "där det hade hänt saker". Oban har jobbat i det området, vi kan kalla det X, tidigare och var inte med när Helena preppade med dummies. Här gick linjetaget väldigt fint, trots störningar runt om.


Nästa steg var att utöka övningen till att gå över tidigare legor. En utmaning i högt fjolårsgräs som verkligen inbjuder till att jaga, men båda hundarna löste uppgiften fint. Det här är något jag borde köra oftare, det är verkligen nyttigt. Därefter preppade Helena området X igen, då vi skulle använda det för ett långt linjetag senare (5. i övningen nedan).

Om vi kallar de första momenten för uppvärmning var det nu dags för den riktiga övningen. Här illustrerad i en skiss. Som vanligt med reservation för skalenlighet och placering av granar etc. :) Textrutan "3. Linjetag" har hamnat lite väl långt åt vänster, målområdet är vid pilen under "kraftledningsgata", men originalfilen ligger på en annan dator så ni får hålla tillgodo.


 Här jobbade vi mot fyra områden, som såg ut så här i verkligheten:

1. Skottapporten gick över kullen
till vänster om tallen
2. Vid första slyn i höjd med Fredriks huvud gick
direktmarkeringen. 3. Vid kraftlednings-
stolpen var området för linjetaget
4. Över åkern i skogsudden låg det dolda
linjetaget
5. I kraftledningsgatan in i skogen låg
det dolda området (X/5). Fast vi gick
närmare innan vi skickade, totalt ca 60 meter
Riktigt bra upplägg där vi verkligen fick träna på olika situationer. Svåraste momentet för Oban och mig var kombinationen 2 + 3. Något som Peg och Igor klarade galant! Vi hade fått göra ett långt skick (har ingen kallibrerad längdbedömning men uppskattningsvis 80-100 meter) mot området över krondiket, vilket Oban gjorde plättlätt. Sedan fick hundarna varsin direktmarkering på ungefär halva sträckan. I det området var det högt fjolårsgräs. Och vad gör högt fjolårsgräs har vi lärt oss? Jo, inbjuder till att jaga. Efter direktmarkeringen skulle vi skicka ut till området över diket igen. Här stannade Oban upp i första området och jag fick gå närmare för att lösa upp det och trycka över.

Det var ingen träning där vi spikade allt och gjorde momenten med 20 poäng på ett WT, men - och viktigast av allt - vi fick väldigt bra träning där vi övade på situationer och löste upp dem. Väldigt nyttigt och lärorikt!

Varje gång Oban håller linjen och får en belöning när han kommer rätt gör att linjerna, förhoppningsvis, blir rakare och längre. Och varje gång vi får tillfälle att använda tecken och det lyckas gör att Oban, förhoppningsvis, får förtroende för att det lönar sig att samarbeta och hjälpas åt.

Lärdomar från dagen:

  • Tänk på att ge tydliga tecken. Vifta inte med handleden vid "UT-tecken", utan håll handen stadig. Visa handflatan.
  • Håll ett lägre tempo vid tecken. Om Oban blir disträ efter "stopp", korrigera beteendet och beröm vid kontakt.
  • Vid stora avstånd, använd inkallning istället för stopp för att få tillbaka hunden i linjen. Förstärk det positiva, efter dirigering ska det komma en belöning - inte tjafs.
  • Nöt linjerna. Ta hem och börja om när det blir bananer eller fel vinklar. Gör snävare över tid.
  • Legor!! Öva mer på att gå över gamla legor. Förstärk positivt med "UT" på markeringar för att inte distrahera när ett "UT" behövs vid övergångar.
  • Variera svårt och lätt, t ex blanda övningar med dolt och synligt. Använd gärna kanindummy vid dolt = lite lättare + enorm lycka vid träff! Hjälp till med ett skott i rikting mot det dolda och ta bort över tid.

Tack Helena och Fredrik för en grym träning! Och tack Yvonne för ditt sällskap - ni är ju superduktiga!!

2 kommentarer:

  1. Tack själva! Alltid lika roligt att läsa det du skriver
    Om träningen! Att du minns allt, helt otroligt;-)
    Kul att se era båda kullsyskon in action!
    Ses snart igen!

    SvaraRadera
  2. Japp! :) Dock inget bokat på två helger - säg till om det blir avhopp!!

    SvaraRadera