lördag 16 juni 2012

Långa linjer i varierande vegetation!

Bild genom vindrutan i väntan på resesällskapet..!
Träning hos Helena Lindström, Reedsweepers idag tillsammans med Linnea och Scott. Fasligt regnväder när vi lämnade Stockholm, så vid ankomst tog vi en lång fikastund och hann med en givande diskussion om olika träningsfilosofier.

Regnet lättade något och vi åkte bort till, för mig, ny mark. Oban och Scott fick varsin markering i ett område. Sedan ökade vi avståndet och fick ytterligare en markering i samma område. Terrängen fram till området bjöd på en del utmaningar i hög timotejvall, följt av djupt dike, mer vall på andra sidan sedan över ett rapsfält, vidare in på vall igen och fram till området. Oban tog hem båda markeringarna fint, trots avstånd (++ 100 meter) och utmaningar i terräng. Väldigt nöjd med detta, då vi inte tränat i denna typ av vegetation i kombination med terrängbyten!

Efter två markeringar var det dags för linjetag mot samma område. Även här är jag väldigt nöjd med Obans arbete! Linjen kanske inte var helt spikrak och på platt mark/lågt gräs skulle jag krävt mer, men med hänsyn till vegetationen och terrängen tog han en bra väg ut. Tänk E4 i bredd, istället för en cykelväg, men han tog sig snabbt fram till området och gjorde ett bra jobb på plats. Fortsatte med att backa ytterligare en bit för att öka avståndet och här fick jag skicka om ett par gånger, då han ville försöka gå i våra senaste fotspår istället för att ta den nya linjen, men efter två försök gick det bra. Nyttigt att få träna på detta, att visa vägen och få honom att följa rätt linje.

Helena skickar Ferret mot området
vid stora stenen ca klockan 11.

Ferret i spänd förväntan medan Scott arbetar,
notera särskilt höjden på gräset och täthet på vegetationen..!

Linnea ställer upp Scott för linjetag mot stenen kl 11

Oban. Något blött och full av fröer..
Därefter fick vi varsin markering i nytt område innan vi bytte mark. Två områden preparerades med sex dummies vardera. Hundarna var med ute i områdena, men sedan gick vi en omväg fram till platsen varifrån vi skulle skicka. Eftersom jag har backat en del i träningen senaste tiden och kör med alla hjälper (varit i området/fotspår i linje etc.) var jag lite osäker på hur det skulle fungera. Oban skickades som första hund och satte en spikrak linje över den lår- och midjehöga vallen! Likadant på det andra området! Även Ferret och Scott spikade sina skick, vartefter vi utökade avståndet ytterligare (även här ++100 meter).

Nu skulle vi skicka med störning, så en hund fick en minnesmarkering, medan en annan jobbade. Oban tog första minnesmarkeringen strålande. Första linjetaget satte han perfekt. På det andra låg han inte riktigt kvar i området, utan blev lite för stor i söket, men efter ett stopp och dirigering fick han in dummyn.

Lärdom: träna mer på att ligga kvar i området. Analys: för att Oban ska lyckas på linjetagen har jag droppat dummyn ganska synligt för att han ska få träff direkt när han tar linjen eller följer tecken. Men - nu börjar det bli dags att lägga ut dummyn lite svårare och gräva ned den så att han får öva på att ligga kvar tight i området och söka av platsen noggrannt innan han blir vidare.

Helena har skickat Ferret mot första området:
bakom hundkäxen strax till vänster om de två små buskarna längst till höger i bild.

Linnea skickar ut Scott mot andra området:
klockan tolv vid det lilla stenpartiet och enbusken som sticker upp.
Avslutningsvis skickade vi mot det första området (över diket) igen, där det låg kvar varsin dummy. Oban gick ut fint i området, men hittade inget först, utan blev lite stor och yvig så till slut tog jag hem. Positivt var ändå att han tog stopp samt vänster- och högertecken fint. Men här fick Helena en chans att eye-wipe'a oss, då det faktiskt låg en dummy kvar :) Så igen, dagens lärdom: hem och träna på att ligga kvar i området och söka minutiöst på platsen! Bra - då vet vi det! :)

Tack Linnea och Helena för trevligt sällskap - och bra träning! Toppen att Ferret var med så att Don Juan (Oban) fick lite distraktion i form av damsällskap!

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om träningen! Tack för att jag fick ha med lilla Ferret;))
    Trevlig midsommer!!

    SvaraRadera
  2. Tack själv för att du tog dig tid! Toppen för oss (Oban och mig) att Ferret var med, han behöver distraktionen :) Hoppas midsommar var trevlig! Vi ses på onsdag!

    SvaraRadera